diumenge, 1 de març del 2015

La casa d'Arístides Maillol / Banyuls de la Marenda



"Aquestes idees arcaiques, gregues, foren la gran novetat que Maillol aportà en el corrent de l'escultura moderna. El que s'ha d'estimar dels antics no és pas la seva antigor; és la seva permanent, renovada novetat, que deuen a la naturalesa i a la raó, que en la naturalesa descobreixen." 

          Josep Pla. «Arístides Maillol, escultor» dins Homenots, 3a sèrie. OC XXI, 19


L'artista i la model reposen junts per sempre en l'escenari d'apassionades sessions per trobar la bellesa, la perfecció de les formes, sublimar la figura humana... L'artista d'aspecte venerable i Dina, la jove russa de 15 anys que et presentà Renoir, han esdevingut una relació simbòlica, sers immortals, com Déus sense edat. Els acompanyen les mateixes vinyes centenàries, la llum, l'olor de mar, les tramuntanades, el ramat de cabres i el pastor que ha sobreviscut al turisme. Encara semblen vives les acalorades discussions amb Matisse i Derain, que sojornen a Cotlliure. La comprensió immensa de Clotilde, la teva dona, que ja ha parat la taula per dinar...

De tornada a Banyuls, en aquest tarda quasi primaveral de finals de febrer, la veïna, velleta i arrugada, amb barret i cistellet, cull flors d'un rostoll per portar-vos un ram d'homenatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada