dimarts, 3 de maig del 2016

Rellotge de sol a l'església de Sant Pol

Ja fa temps que les campanes donen vida al campanar de Sant Pol. Ara se li ha afegit un nou element: un rellotge de sol. És un rellotge de magnífica factura, de pedra molt ben tallada i daurada com si el mateix sol l'hagués pintat. Té una forma de línia elegant i molt ben dibuixada. La mateixa numeració i els signes que marquen els solsticis i equinoccis, vesteixen finament la pedra. És com si el campanar s'hagués mudat.

Potser preguntareu: per què un rellotge de sol si ara podem consultar amb tota facilitat l'hora exacta? Calia? La resposta és: no era necessari com a rellotge, però sí com a recordatori, com a recuperació d'un tros de la nostra història. Durant anys un rellotge de sol va presidir la façana de migdia d'aquest campanar, i els nostres avantpassats comptaven el temps per l'ombra que feia l'agulla d'acer (en deien gnom o gnòmon). Aquest rellotge, doncs, vol ser un homenatge a tots els ulls que es van alçar, durant segles, per saber si era hora de plegar o d'anar a la feina, si faltava gaire perquè arribés la persona estimada, per adonar-se que feia tard al a cita...

Tots els rellotges duien una llegenda de caire moral, perquè la gent pensés que la vida és breu, que és inevitable l'hora del traspàs, que cal aprofitar el temps. Eren normalment en llatí, costum que ha perdurat des de l'edat medieval. Aquest nostre rellotge també en conté una: "Tempus omnia revelat" (el temps tot ho revela), és a dir que si vols que una cosa no se sàpiga, no la facis, perquè tard o d'hora el temps ho descobrirà.

És un enriquiment artístic de la vila i, tal com hem dit, un homenatge als nostres avantpassats.


El marbre emprat ha estat extret de les pedreres de la Sénia. Una roca calcària recristalizada de gra fi i color crema rosat. Francesc Clarà va fer el càlcul, Jordi Canelles el disseny gràfic, Ramon Vila va tenir la iniciativa, Ramon Cotrina va escriure la ressenya de justificació i llegenda, Marbres Facundo va tallar el marbre i la Serralleria Llamas realitzà l'estructura i muntatge d’acer corten. Té unes dimensions de 230x150 cm i pesa quasi 300 kilos.










1 comentari: